Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2012

Bułki francuskie

Przepis wg niezwykłej Julii Child :-)  Chrupiąca skórka, delikatne wnętrze. Dzięki tym bułeczkom możemy mieć piekarnię we własnym domu :-) Składniki: 14g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody szczypta cukru szklanka zimnej wody 450g mąki pszennej 2 ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże mieszamy z letnią wodą i szczyptą cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.  Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i dodajemy mieszankę drożdży oaz letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, powinno odchodzić od dłoni.  Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny Przekładamy ciasto na posypana mąką stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do miski przykrywając folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie. Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej porcji tworzymy k

Panga ze szpinakiem pod beszamelem

Przepis pochodzi z książki „Smaczne dania z biedronką” autorstwa Pana Macieja Kuronia. Sposób na trochę inną rybę niż tradycyjna w panierce.   Składniki: 300g fileta z pangi 50g mrożonego szpinaku lub 100g świeżego 1 ząbek czosnku 125 ml mleka sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Z masła i mąki robimy zasmażkę. Połowę dajemy do podduszonego szpinaku a z drugiej połowy zasmażki, mleka, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej robimy sos beszamelowy. W naczyniu do zapiekania układamy skropione sokiem z cytryny i posolone filety z soli, na filetach układamy podduszony szpinak wymieszany z posiekanym czosnkiem i zasmażką. Zalewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 15-20 minut. Smacznego!

Tort ziemniaczany

Tanie i łatwe danie z produktów dostępnych w sklepach przez cały rok :-) Składniki: 1,2 kg twardych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 papryka pepperoni 2 cebule 250 ml śmietany 18% 5 jajek 150 g sera żółtego majeranek sól i pieprz tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Pepperoni drobno siekamy bez pestek. Cebulę pokroić w cienkie talarki. Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. ¼ ziemniaków układać na dnie natłuszczonej formy (u mnie tortownica cm średnicy). Sypiemy ¼ warzyw i sera oraz polewamy ¼ śmietany z jajkami. Pozostałe ziemniaki układać na przemian z warstwami warzyw i sera oraz śmietany. Tort pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 60 minut.   Smacznego!

Cannelloni

Rurki z mięsnym farszem zapiekane pod beszamelem i startym żółtym serem. Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 16 rurek cannelloni puszka pomidorów 130g sera żółtego 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła gałka muszkatołowa 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól i pieprz oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy dopóki nie przestanie być surowe, dodajemy sól i pieprz do smaku. Pomidory miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżeczkę oregano i bazylii. Połowę zmiksowanych pomidorów dodajemy do gotującego się mięsa mielonego i mieszamy aż sos będzie gęsty. Rurki cannelloni wypełniamy mięsnym farszem i układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem, polewamy pozostałymi pomidorami i sosem beszamelowym (przepis poniżej). Wierzch posypujemy startym żółtym serem.  Sos beszamelowy: W rondelku rozgrzewamy 2 ł

Croissants

  Rogaliki z czekoladą czyli kawałek Francji w Twoim domu. Trudno się im oprzeć, kruche i maślane. Można oczywiście kupić gotowe ciasto francuskie ale czy nie lepiej zrobić je samodzielnie? Składniki: 35g drożdży 70 ml ciepłej wody 560 g mąki tortowej 50g cukru  1 łyżeczka soli 250 ml ciepłego mleka 250g dobrego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko Przygotowanie: Drożdże mieszamy z wodą i łyżeczką cukru i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i odchodzi od dłoni. Uformować z ciasta kulę i włożyć do natłuczonej miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy cias

Gorąca czekolada

Odrobina zdrowego łakomstwa na zimowe wieczory. O niebo lepsza od tej gotowej z torebki. Pyszna, rozgrzewająca i kremowa. Pijąc tą czekoladę możemy przez chwilę poczuć się jak pasażerowie expresu polarnego :-) Składniki: 250 ml mleka 100 g dobrej gorzkiej czekolady 2-3 goździki szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Mleko gotujemy, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści dodajemy przyprawy. Podajemy gorącą, można też dodać cukrową posypkę lub bitą śmietanę. Smacznego!

Zrazy wołowe

Zawijane zrazy wołowe z cebulą, kiełbasą i ogórkiem kiszonym. Smakują jak u mamy w Święta. Najlepsze z kluskami śląskimi i babcinymi buraczkami. Składniki: ok. 1 kg wołowiny (rostbef lub zrazowej) papryka słodka papryka ostra przyprawa do duszonego mięsa sól i pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml wody do sosu 2 większe ogórki kiszone cebula 1 kiełbasa podwawelska lub toruńska Przygotowanie: Wołowinę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i rozbijamy w folii spożywczej. Następnie przyprawiamy, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Ogórki, cebulę i kiełbasę kroimy na ćwiartki i kładziemy na środek każdego płata mięsa. Mięso zwijamy i obwiązujemy dookoła nitką lub spinamy igłami do zrazów. Zrazy podsmażamy w garnku aż się zrumienią, wtedy posypujemy przyprawą do mięsa duszonego oraz papryką słodka i ostrą. Zrazy podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 do 2 godzin. Miękkie mięso przekładamy na ogrzany

Sałatka z krakersami i orzechami włoskimi

Pyszna i chrupiąca. Zdrowy i sycący posiłek, który można szybko przygotować. Można ją przygotować na kolację lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Składniki: mix sałat  1 żółta papryka 1 cebula 20 g orzechów włoskich pikantne krakersy ser żółty sos sałatkowy francuski Przygotowanie: Sałatę wrzucić do miski. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Orzechy włoskie rumienimy na suchej patelni teflonowej i dodajemy do sałatki. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z sałatką. Dodajemy sos sałatkowy ( u mnie gotowy sos sałatkowy) i mieszamy całą sałatkę.  Przed podaniem dodać krakersy żeby zachowały swoją chrupkość.  Smacznego!

Spaghetti alla carbonara

Klasyczne włoskie spaghetti alla carbonara z boczkiem i sosem jajecznym. Danie błyskawiczne i sycące.  Składniki: 40g masła 100g boczku pokrojonego w kostkę 2 jajka 2 łyżki wody 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz około 300g makaronu spaghetti 50g twardego żółtego sera Przygotowanie: Gotujemy    makaron spaghetti al dente. W tym czasie roztrzepujemy jajka i  mieszamy z wodą, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.   R ozgrzewamy masło na patelni, gdy zacznie się pienić dodajemy boczek i smażymy na chrupko.  Makaron i mieszankę z jajek przekładamy na patelnię z boczkiem i mieszamy wszystko aż jajka zaczną się ścinać.  Makaron przekładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem.  Smacznego!

Ciasteczka a’la pieguski

Domowe kruche ciasteczka z czekoladą. Dobre do kawy czy ze szklanką mleka. Najlepsze jeszcze ciepłe gdy czekolada jest jeszcze lekko płynna. Oczywiście czekoladę można zastąpić innymi dodatkami jak np.: orzechami włoskimi lub bakaliami. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku (metalowa puszka, słoik z uszczelką) długo zachowują swoją świeżość.