Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2012

Francuski omlet

Idealnie szybkie śniadanie, do którego zainspirowała mnie Julie Child :)  Składniki: 2 duże jajka, 1 łyżka wody, sól, pieprz, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni.  Jajka roztrzepujemy dodając łyżkę wody oraz sól i pieprz.  Gdy masło zacznie się pienić wlewamy na patelnie masę jajeczną i czekamy aż się lekko zetnie.  Gdy jajka są już ścięte zwijamy omlet jak naleśnika. Omleta podajemy z ulubionym dodatkiem np. szczypiorkiem lub przesmażonymi na masełku pieczarkami :) Smacznego!

Sajgonki po polsku

Zainspirowana przepisem firmy TaoTao na sajgonki postanowiłam wypróbować je w domu, ale z drobnymi zmianami :) Składniki: garść suszonych podgrzybków, ok. 50g makaronu chińskiego, mała marchewka, cebula, 3 ząbki czosnku, 250g piersi z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, papier ryżowy, pieprz. Przygotowanie: Grzyby moczymy na noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka mielimy. Cebulę, czosnek i grzyby drobno kroimy. Makaron chiński przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby. Gotowy makaron kroimy na około 3 cm kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Farsz doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i kładziemy najlepiej na desce. Na papier nakładamy łyżkę farszu i zawijamy w taki sposób jak na zdjęciach poniżej. Sajgonki smażymy w frytkownicy do osiągnięcia złotobrązowego koloru.  Ja chętnie podaję sajg

Domowy chlebek

Domowy chlebek z chrupiącą skórką i zapachem piekarni w Twoim domu :) Składniki:   14g świeżych drożdży  1/3 szklanki letniej wody szczypta cukru szklanka zimnej wody 450g mąki pszennej 2 ¼ łyżeczki soli   Przygotowanie:   Drożdże mieszamy z letnią wodą i szczyptą cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.  Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i dodajemy mieszankę drożdży oaz letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, powinno odchodzić od dłoni.  Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Przekładamy ciasto na posypana mąką stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do miski przykrywając folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie. Ciasto formujemy w bochenek i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Chlebek przykrywamy ściereczką i odsta

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Chyba nie ma nic lepszego niż domowy fast food :)   Składniki: 2 mini bagietki 250g pieczarek cebula ser żółty masło Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pieczarki i cebulę. Bagietki przekrawamy na pół i smarujemy delikatnie masełkiem, następnie nakładamy pieczarki z cebulą i sypiemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku w 200 °C do momentu roztopienia sera.   Smacznego!