Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2012

Kluski na parze z czekoladą

Wspomnienia z dzieciństwa czyli kluchy na parze :) Czekolada wewnątrz jest płynna tworząc przy okazji sos do klusek :)  Składniki: 250g mąki pszennej, ½ szklanki ciepłego mleka, 1 jajko,  1 i ½ łyżki stopionego masła, 15g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka, szczypta soli, krem czekoladowy. Przygotowanie: Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut). Do przesianej mąki dodajemy jajko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy.  Dodajemy masło oraz sól i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki.  Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 do 2 godzin (ciasto powinno podwoić swoją objętość).  Z ciasta wycinamy kółka, na środek kładziemy krem czekoladowy i formujemy kulkę.  Uformowane kluski kładziemy na sitku z gotującą się wodą lub w parowarze. Po około 10 minutach kluski są gotowe do jedzenia :)  Smacznego!