Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2012

Mintaj w porach

Delikatna ryba z kremowym sosem z porami :) Składniki: 4 filety z mintaja, 2 białe części pora, 200 ml śmietany 36%, 3 łyżki białtego wytrawnego wina, szczypiorek, sól, pieprz czarny,pieprz cytrynowy, gałką muszkatołowa. Przygotowanie: Pory kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dusimy do miękkości (około 15 minut). Do porów dodajemy śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do sosu białe wino i doprawiamy solą, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową.  Mintaja przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.  Ryby smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną masła do zrumieniania.  Mintaja polewamy sosem śmietanowym z porami i posypujemy szczypiorkiem.  Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!