Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2012

Ślimaczki z boczkiem

Przepis pochodzi ze strony KASI :) Jedna z lepszych ciepłych przekąsek, a zarazem bardzo łatwa w przygotowaniu :)  Składniki: 125g masła, 250g mąki pszennej, 1 jajko, 200g wędzonego boczku w plastrach, jajko do posmarowania ślimaczków Przygotowanie: Masło, mąkę i jajko łaczymy a następnie zagniatamy. Zawijamy ciasto w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.  Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na prostokąt o szerokości równej długości plastra boczku.  Plastry boczku układamy obok siebie na cieście a następnie tniemy w paski. Pocięte paski smarujemy do wewnętrznej strony jajkiem i zwijamy w slimaczki.  Przed pieczeniem ślimaczki smarujemy roztrzepnamy jajkiem.  Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut Smacznego!