Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :) 


Składniki:
  • 350g makaronu rurki,
  • 1 cebula,
  • 7 plasterków szynki,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 100g zielonego groszku konserwowego,
  • 300g tartego żółtego sera,
  • sól i pieprz.  

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy do miękkości. 
  • Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy.
  • Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu. 
  • Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera. 
  • Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem.
  • Wierzch posypujemy serem. 
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C 


Smacznego!

Komentarze

  1. Uwielbiam takie zapiekanki:) Chociaż bardziej mi pasują na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie makarony ,proste przepisy a pyszne ja posypuję jeszcze parmezanem z Lidla,bo akurat tamten ma taki maślany posmak idealnie pasuje do makaronów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, tanio i wkładamy w nie to co w lodówce, uwielbiam zapiekanki:)

    Zapraszam do mnie i do udziału w konkursie więcej informacji na blogu
    http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wgląda tak smakowicie, że jutro robię to na obiad :) musi być przepyszna - uwielbiam makaron i ser i to jeszcze w zapiekance ummm :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!