Przejdź do głównej zawartości

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :) 

Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni.

Składniki:

  • 2 małe skrzydełka z kurczaka,
  • kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • mała gałązka pietruszki zielonej,
  • 2 łyżki ryżu,
  • woda mineralna niskozmineralizowana.

Przygotowanie:

  • Marchewkę oraz pietruszkę obieramy. 
  • Wszystkie warzywa myjemy. 
  • Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż.
  • Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż. 
  •  Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!