Prosty przepis na pieczonego kurczaka, który praktycznie
robi się sam. W sam raz na niedzielny obiad jak również na co dzień. Kurczaka można
podać z ziemniakami polanymi powstałym podczas pieczenia sosem, z ryżem lub z
frytkami.
Marynata:
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Kurczaka łączymy z marynatą i dodajemy 2 ząbki czosnku pocięte w zapałki.
Kurczaka wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Kurczaka przekładamy do torebki do pieczenia i dolewamy bulion.
Torebkę do pieczenia należy od góry nakłuć w kilku miejscach np. igłą.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 75 minut. Jeśli chcemy by skórka kurczaka była bardziej chrupiąca należy torebkę rozciąć na 10 minut przed końcem pieczenia.
Pyszny ten kurczak, aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuń