Zawijane zrazy wołowe z cebulą, kiełbasą i ogórkiem
kiszonym. Smakują jak u mamy w Święta. Najlepsze z kluskami śląskimi i
babcinymi buraczkami.
Składniki:
- ok. 1 kg wołowiny (rostbef lub zrazowej)
- papryka słodka
- papryka ostra
- przyprawa do duszonego mięsa
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody do sosu
- 2 większe ogórki kiszone
- cebula
- 1 kiełbasa podwawelska lub toruńska
Przygotowanie:
- Wołowinę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i rozbijamy w folii spożywczej. Następnie przyprawiamy, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem.
- Ogórki, cebulę i kiełbasę kroimy na ćwiartki i kładziemy na środek każdego płata mięsa.
- Mięso zwijamy i obwiązujemy dookoła nitką lub spinamy igłami do zrazów.
- Zrazy podsmażamy w garnku aż się zrumienią, wtedy posypujemy przyprawą do mięsa duszonego oraz papryką słodka i ostrą.
- Zrazy podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 do 2 godzin.
- Miękkie mięso przekładamy na ogrzany półmisek.
- Sos zagęszczamy mieszanką z mąki ziemniaczanej z wodą i chwilkę mieszamy aż sos zgęstnieje.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz