Zupa rodem z Francji :) Połączenie delikatnej cebuli, przesiąkniętej smakiem cebuli grzanki oraz roztopionego sera. Uczta dla kubków smakowych :)
Składniki:
- 4 duże cebule
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżewka suszonego tymianku
- pieprz
- bagietka
- ser żółty np.Gouda
- kokilki
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka i podduszamy na maśle.
- Gdy cebula jest już zeszklona, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli od czasu do czasu mieszając.
- Do zupy dodajemy tymianek oraz pieprz.
- Kokilki smarujemy masłem, wlewamy zupę do ¾ wysokości. Na wierzch kładziemy kawałek bagietki i posypujemy startym żółtym serem.
- Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż do roztopienia sera (około 10 minut).
Smacznego!
nie wiem jak do zapiekanej, ale do normalnej dodaję jeszcze białe wino - pychotka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Jeszcze nie robiłam zupy cebulowej, Twoja wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń