Przepis pochodzi ze strony KASI :) Jedna z lepszych ciepłych przekąsek, a zarazem bardzo łatwa w przygotowaniu :)
- 125g masła,
- 250g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 200g wędzonego boczku w plastrach,
- jajko do posmarowania ślimaczków
Przygotowanie:
- Masło, mąkę i jajko łaczymy a następnie zagniatamy. Zawijamy ciasto w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na prostokąt o szerokości równej długości plastra boczku.
- Plastry boczku układamy obok siebie na cieście a następnie tniemy w paski.
- Pocięte paski smarujemy do wewnętrznej strony jajkiem i zwijamy w slimaczki.
- Przed pieczeniem ślimaczki smarujemy roztrzepnamy jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz