Cóż można powiedzieć, świąteczne smaki czyli pierniczki. Mięciutkie, pachnące i idealnie korzenne :)
Składniki:
- opakowanie przyprawy do piernika,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki miodu,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzewamy miód oraz masło.
- W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i przyprawę do piernika.
- Dodajemy miód z masłem oraz jajko i zagniatamy dolewając stopniowo mleka, aż ciasto uzyska gładką konsystencję.
- Ciasto wałkujemy na placek grubości około 5 mm i wycinamy pierniczki.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 10 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz