Małe ptysie, nadziane bitą śmietaną. Chyba nie trzeba nic więcej dodawać :)
Składniki:
- 250 ml wody,
- 100 g masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 4 duże jajka,
- 500 ml śmietany 36%.
Przygotowanie:
- Na średnim ogniu podgrzewamy w rondelku wodę z masłem, aż masa zacznie wrzeć.
- Dodajemy do masła z wodą mąkę i mieszamy podgrzewając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i powstanie gęsta pulpa.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy po kolei jajka cały czas mieszając ciasto.
- Powinna powstać rzadsza masa (powinna spaść z uniesionej w górę łyżki po ok. 5 sekundach).
- Na blachę wyciskamy rękawem cukierniczym porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego w dużych odstępach by ptysie podczas pieczenie się nie posklejały.
- Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150ºC i pieczemy jeszcze 15 minut, aż ptysie się zarumienią.
- Śmietankę ubijamy (można dodać cukru by śmietanka była słodsza). Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy ptysie śmietanką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz