Odrobina rozkoszy dla podniebienia :) Kaloryczne? A kto by liczył kalorie w tym przypadku :)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju.
- 250 g białego sera półtłustego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią.
- 25 g masła,
- 55 g cukru,
- 100 ml śmietany 30%.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajko olej oraz wodę i mleko. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Biały ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy jajko oraz skórkę z cytryny i cukier również całość miksujemy.
- Masło topimy w małym rondelku, następnie dodajemy cukier. Całość należy zagotować aż cukier rozpuści się i karmel zgęstnieje. Dodajemy powoli śmietankę cały czas mieszając aby śmietana nie zważyła się i gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty koloru słomkowego :) UWAGA NIE PRÓBUJEMY KARMELU GDY JEST GORĄCY GDYŻ MOŻNA SOBIE NIEŹLE SPARZYĆ JĘZYK :)
- Naleśniki smażymy na patelni teflonowej. Moją metodą na smażenie jest smarowanie patelni za pomocą pędzelka silikonowego olejem przed każdym naleśnikiem.
Smacznego!
Ten sos karmelowy musi być cudny... Na naleśnikach i solo. Czuję, że chyba jednak za pierwszym razem sparzyłabym sobie język ;)
OdpowiedzUsuńSosik!. Kocham karmel!
OdpowiedzUsuń