Sezon na truskawki w pełni dlatego proponuję babeczki z budyniem i truskawkami :) Idealny początek wakacji :)
- 200g masła,
- 300g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- budyń waniliowy,
- 375 ml mleka,
- 500g truskawek.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier oraz masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu dodając 3/4 porcji mleka podanej w przepisie (np. jeśli w przepisie jest napisane 500 ml mleka dajemy 375 ml).
- Ciasto wałkujemy na placek około 4-5 mm grubości.
- Foremki do babeczek smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą.
- Z ciasta wylepiamy kółka o 1 cm większe od średnicy foremek lub wylepiamy ciastem foremki. Ważne by ciasto miało podobną grubość w każdym miejscu foremki.
- Babeczki pieczemy w temperaturze 170°C przez 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru.
- Gdy babeczki ostygną nakładamy do nich porcję budyniu i truskawkami (u mnie w plasterkach).
- Przed podaniem babeczki najlepiej chłodzić.
Smacznego!
Piękne robiłam bardzo podobne.
OdpowiedzUsuńJaka szkoda że truskawki się już kończą, sa takie pyszne
no fakt, szkoda, bo ja nadal mam ochotę na truskawki, a już ich prawie nie ma, a jak są, to takie marne, a do tylu rzeczy można je wykorzystać, jak e babeczki :)
OdpowiedzUsuń