Tradycyjny żurek na wywarze z warzywnym, białej kiełbasce i wędzonym boczku :) Idealny na Wielkanocny Stół :)
Składniki:
- włoszczyzna bez kapusty,
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 białe kiełbasy,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml dobrego żurku,
- jajka,
- majeranek,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Włoszczyznę obieramy, myjemy i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojony czosnek oraz białą kiełbasę. Całość gotujemy około 40 minut.
- Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
- Do wywaru z warzyw i kiełbasy dodajemy boczek z cebulą i dalej gotujemy przez około 15 minut.
- Następnie dodajemy żurek i doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem.
- Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
Podajemy z jajkiem, w chlebie lub z ziemniakami :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz