Quiche na kruchym spodzie lekka odmiana quiche lorraine z sosem serowym :)
Przepis na ciasto kruche znalazłam na stronie kotlet.tv
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 1 żółtko,
- 50-60 g wody,
- szczypta soli.
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
-
½ czerwonej papryki,
- 1 jajko,
- 150 g śmietany 18%,
- 100 g tartego sera żółtego,
- gałka muszkatołowa, suszone chili, sól i pieprz.
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto kruche i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wypełniamy nim formę do tarty. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolą lub nakłuwamy widelcem (robi się to po to by ciasto nam zbytnio nie urosło).
- Kruchy spód pieczemy na złoto w piekarniku w temperaturze 200° C przez 20 minut (jeśli pieczemy z obciążeniem to po 15 minutach ściągamy fasolę i papier i pieczemy jeszcze 5 minut by zarumienić ciasto).
- Boczek i cebulę kroimy w drobna kostkę a następnie razem podsmażamy najlepiej bez tłuszczu.
- Paprykę kroimy w paski.
- Jajko mieszamy ze śmietaną i startym serem oraz dodajemy przyprawy.
- Na ciasto kruche nakładamy farsz z boczku i cebuli, dodajemy paprykę. Całość zalewamy powyższym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz