Aromatyczny barszcz wigilijny. Idealnie czerwony, rewelacyjny z uszkami czy krokiecikami
Przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1985 roku :)
Składniki na zakwas:
- 1 kg buraków,
- 4 ząbki czosnku,
- 4-5 liści laurowych,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 l wody przegotowanej i ostudzonej,
- 1 łyżka soli.
Składniki na barszcz:
- 3 l wywaru jarzynowego,
- 1 kg buraków,
- ziele agnielskie,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- 3-4 suszone grzyby,
- 1 łyżka octu,
- sól, pieprz,
- 200 ml zakwasu buraczanego.
Przygotowanie:
Zakwas:
- Buraki kroimy w plastry i wkładamy do słoika.
- Dodajemy ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe.
- Wodę mieszamy z solą i zalewamy buraki,
- Słoki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4 dni. Na powierzchni utworzy się piana.
- Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki buraki oraz grzyby.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie.
- Następnie przecedzamy wywar i do czystego barszczu dodajemy ocet oraz zakwas.
- Mieszamy całość i podgrzewamy ( nie gotujemy!!) w celu połączenia smaków.
Smacznego!
Ale się zrobiłam głodna patrząc na ten barszczyk :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia