Przejdź do głównej zawartości

Barszcz czerwony


Aromatyczny barszcz wigilijny. Idealnie czerwony, rewelacyjny z uszkami czy krokiecikami 

Przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1985 roku :)



Składniki na zakwas:
  • 1 kg buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4-5 liści laurowych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 l wody przegotowanej i ostudzonej,
  • 1 łyżka soli. 

Składniki na barszcz:
  • 3 l wywaru jarzynowego,
  • 1 kg buraków,
  • ziele agnielskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • 3-4 suszone grzyby, 
  • 1 łyżka octu,
  • sól, pieprz,
  • 200 ml zakwasu buraczanego. 

Przygotowanie:
Zakwas:
  • Buraki kroimy w plastry i wkładamy do słoika.
  • Dodajemy ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe.
  • Wodę mieszamy z solą i zalewamy buraki,
  • Słoki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4 dni. Na powierzchni utworzy się piana. 
Barszczyk:
  • Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki buraki oraz grzyby. 
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy aż buraki będą miękkie.
  • Następnie przecedzamy wywar i do czystego barszczu dodajemy ocet oraz zakwas.
  • Mieszamy całość i podgrzewamy ( nie gotujemy!!) w celu połączenia smaków.

 
Smacznego!




Komentarze

  1. Ale się zrobiłam głodna patrząc na ten barszczyk :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!