Rogaliki drożdżowe z czekoladą
Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :)
Składniki:
- 560 g maki pszennej tortowej (typ 450),
- 10 g drożdży suchych,
- 300 ml mleka,
- 2 jajka,
- 80 g roztopionego masła,
- 75 g cukru,
- pół łyżeczki soli,
- krem czekoladowy do nadziania rogali,
- jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali,
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach. U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by koniec wierzchołka był pod spodem rogalika, wtedy nie będą nam się rozwijać. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 minut*. Przed pieczeniem rogalik należy posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut (do zarumienienia).
* Do wyrastania rogalików użyłam funkcji rozmrażania w piekarniku Bosch, ustawiłam temperaturę 35°C.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz