Wegańskie gołąbki zainspirowane gołąbkami Marty Dymek. Zaskakują swoim smakiem, nie zawierają mięsa co zupełnie nie przeszkadza. Są cudowne :)
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów,
- 250 ml wody,
- 1 mała kapusta biała,
- 1 cebula,
- ryż (najlepiej brązowy),
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna jałowca,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 250 ml żurku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
Przygotowanie:
Przygotowanie najlepiej rozpocząć od wstawienie do dużego garnka wody do gotowania kapusty.
Z kapusty wyciąć głąb i włożyć ja do gotującej się osolonej wody. Gotować około 5 do 6 minut, aż pierwsze liście kapusty zaczną odpadać. Każdy miękki liść wyciągnąć i odłożyć. Czynność powtarzać, aż do końca główki kapusty. Po ostudzeniu liści kapusty wyciąć z nich zgrubiałą część na środku liścia, gdyż będzie utrudniała zwijanie gołąbka.
Grzyby suszone zalać szklanka wody i odstawić na około 30 minut. Następnie grzyby drobno pokroić. Nie wylewaj wody z moczenia suszonych grzybów.
Przyprawy (liści laurowy, ziele angielskie, jałowiec i ziarna pieprzu) włożyć do gazy i związać. W ten sposób tworzymy własną saszetkę przypraw.
Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać grzybki oraz ryż i delikatnie wszystko razem przesmażyć. Następnie należy dodać wodę z moczenia grzybów i 250 ml wody, a także saszetkę przypraw. Całość należy gotować około 20 minut pod przykryciem, a po tym czasie jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Gołąbki nadziać otrzymanym farszem. W tym celu na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i ciasno zawinąć podobnie jak krokiety. Czynność powtarzać, aż do skończenia farszu.
SOS: w małym garnku mieszamy żurek, bulion warzywny i syrop klonowy. Gotować około 3 minut tylko do połączenia.
W garnku układamy nie wykorzystane liście kapusty, a następnie układamy gołąbki. Całość zalewamy sosem żurkowym i gotujemy około 60 minut do pełnej miękkości.
Podawać ze świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz