Przepis wg niezwykłej Julii Child :-)
Chrupiąca skórka, delikatne wnętrze. Dzięki tym bułeczkom możemy mieć piekarnię we własnym domu :-)
- 14g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki letniej wody
- szczypta cukru
- szklanka zimnej wody
- 450g mąki pszennej
- 2 ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy z letnią wodą i szczyptą cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i dodajemy mieszankę drożdży oaz letnią wodę.
- Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, powinno odchodzić od dłoni.
- Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny
- Przekładamy ciasto na posypana mąką stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do miski przykrywając folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
- Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej porcji tworzymy kulę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
- Na każdej bułce robimy krzyżyk.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 230° C przez 15-20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Wyglądają o wiele lepiej niż te dostępne w sklepach :-) Żal, że nie można się poczęstować zdalnie...
OdpowiedzUsuń