Przejdź do głównej zawartości

Bułki francuskie

Przepis wg niezwykłej Julii Child :-) 
Chrupiąca skórka, delikatne wnętrze. Dzięki tym bułeczkom możemy mieć piekarnię we własnym domu :-)

Składniki:
  • 14g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta cukru
  • szklanka zimnej wody
  • 450g mąki pszennej
  • 2 ¼ łyżeczki soli


Przygotowanie:
  • Drożdże mieszamy z letnią wodą i szczyptą cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. 
  • Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i dodajemy mieszankę drożdży oaz letnią wodę.
  • Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, powinno odchodzić od dłoni. 
  • Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny
  • Przekładamy ciasto na posypana mąką stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do miski przykrywając folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
  • Ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej porcji tworzymy kulę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
  • Na każdej bułce robimy krzyżyk.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 230° C przez 15-20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze kilka minut.   



Smacznego!

Komentarze

  1. Wyglądają o wiele lepiej niż te dostępne w sklepach :-) Żal, że nie można się poczęstować zdalnie...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :) Składniki: - 560 g maki pszennej tortowej (typ 450), - 10 g drożdży suchych, - 300 ml mleka, - 2 jajka, - 80 g roztopionego masła, - 75 g cukru, - pół łyżeczki soli, - krem czekoladowy do nadziania rogali, - jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali, Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach.  U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by kon