2 sierpnia 2012

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :) 


Składniki:
  • 350g makaronu rurki,
  • 1 cebula,
  • 7 plasterków szynki,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 100g zielonego groszku konserwowego,
  • 300g tartego żółtego sera,
  • sól i pieprz.  

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy do miękkości. 
  • Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy.
  • Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu. 
  • Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera. 
  • Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem.
  • Wierzch posypujemy serem. 
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki:) Chociaż bardziej mi pasują na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie makarony ,proste przepisy a pyszne ja posypuję jeszcze parmezanem z Lidla,bo akurat tamten ma taki maślany posmak idealnie pasuje do makaronów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, tanio i wkładamy w nie to co w lodówce, uwielbiam zapiekanki:)

    Zapraszam do mnie i do udziału w konkursie więcej informacji na blogu
    http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wgląda tak smakowicie, że jutro robię to na obiad :) musi być przepyszna - uwielbiam makaron i ser i to jeszcze w zapiekance ummm :)

    OdpowiedzUsuń