Rurki z mięsnym farszem zapiekane pod beszamelem i startym
żółtym serem.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 16 rurek cannelloni
- puszka pomidorów
- 130g sera żółtego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy dopóki nie przestanie być surowe, dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Pomidory miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżeczkę oregano i bazylii. Połowę zmiksowanych pomidorów dodajemy do gotującego się mięsa mielonego i mieszamy aż sos będzie gęsty.
- Rurki cannelloni wypełniamy mięsnym farszem i układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem, polewamy pozostałymi pomidorami i sosem beszamelowym (przepis poniżej). Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Sos beszamelowy:
- W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła i dodajemy 3 łyżki mąki cały czas mieszając. Smażymy około 2 minut aż mąka i masło nabiorą maślanego koloru.
- Zdjąć z ognia.
- Dolewamy mleko i energicznie mieszamy.
- Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy powstanie gładka gęsta masa dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz