Przejdź do głównej zawartości

Cannelloni


Rurki z mięsnym farszem zapiekane pod beszamelem i startym żółtym serem.

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 16 rurek cannelloni
  • puszka pomidorów
  • 130g sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy dopóki nie przestanie być surowe, dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • Pomidory miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżeczkę oregano i bazylii. Połowę zmiksowanych pomidorów dodajemy do gotującego się mięsa mielonego i mieszamy aż sos będzie gęsty.
  • Rurki cannelloni wypełniamy mięsnym farszem i układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem, polewamy pozostałymi pomidorami i sosem beszamelowym (przepis poniżej). Wierzch posypujemy startym żółtym serem. 

Sos beszamelowy:
  • W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła i dodajemy 3 łyżki mąki cały czas mieszając. Smażymy około 2 minut aż mąka i masło nabiorą maślanego koloru.
  • Zdjąć z ognia.
  • Dolewamy mleko i energicznie mieszamy.
  • Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy powstanie gładka gęsta masa dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25-30 minut.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!