Przejdź do głównej zawartości

Croissants

 

Rogaliki z czekoladą czyli kawałek Francji w Twoim domu. Trudno się im oprzeć, kruche i maślane. Można oczywiście kupić gotowe ciasto francuskie ale czy nie lepiej zrobić je samodzielnie?

Składniki:
  • 35g drożdży
  • 70 ml ciepłej wody
  • 560 g mąki tortowej
  • 50g cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250g dobrego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z wodą i łyżeczką cukru i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i odchodzi od dłoni.






Uformować z ciasta kulę i włożyć do natłuczonej miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.





Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 24x42 cm i grubości 0,5 cm. 








Masło lekko spłaszczyć i ułożyć w dolnej części ciasta.





Ciasto z masłem złożyć na 3 części (górną część ciasta zawinąć do środka, dolną z masłem zawinąć na górę). Ciasto obrócić o 90° i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 24x54 cm i grubości 0,5 cm. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki bez przykrycia na 15 minut. Czynność tą   powtórzyć 3 razy. Następnie ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.



Ciasto wałkujemy na cienki prostokąt i wycinamy trójkąty równoramienne. Smarujemy kremem czekoladowym i zwijamy w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta.










Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem. 







Pieczemy w temperaturze  200°C przez 15-20 minut na złoty kolor.  



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :) Składniki: - 560 g maki pszennej tortowej (typ 450), - 10 g drożdży suchych, - 300 ml mleka, - 2 jajka, - 80 g roztopionego masła, - 75 g cukru, - pół łyżeczki soli, - krem czekoladowy do nadziania rogali, - jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali, Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach.  U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by kon