Rogaliki z czekoladą czyli kawałek Francji w Twoim domu. Trudno
się im oprzeć, kruche i maślane. Można oczywiście kupić gotowe ciasto
francuskie ale czy nie lepiej zrobić je samodzielnie?
Składniki:
- 35g drożdży
- 70 ml ciepłej wody
- 560 g mąki tortowej
- 50g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 250g dobrego masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z wodą i łyżeczką cukru i odstawiamy na 15
minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól,
mleko i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż ciasto zrobi
się gładkie, elastyczne i odchodzi od dłoni.
Uformować z ciasta kulę i włożyć do natłuczonej miski,
przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny.
Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Na
posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 24x42 cm i
grubości 0,5 cm.
Masło lekko spłaszczyć i ułożyć w dolnej części ciasta.
Ciasto z masłem złożyć na 3 części (górną część ciasta
zawinąć do środka, dolną z masłem zawinąć na górę). Ciasto obrócić o 90° i rozwałkować
ciasto na prostokąt o wymiarach 24x54 cm i grubości 0,5 cm. Złożyć na 3 części
i wstawić do lodówki bez przykrycia na 15 minut. Czynność tą powtórzyć 3 razy.
Następnie ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
Ciasto wałkujemy na cienki prostokąt i wycinamy trójkąty
równoramienne. Smarujemy kremem czekoladowym i zwijamy w rogaliki zaczynając od
podstawy trójkąta.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 200°C
przez 15-20 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz