Klasyczne włoskie spaghetti alla carbonara z boczkiem i sosem jajecznym. Danie błyskawiczne i sycące.
Składniki:
Składniki:
- 40g masła
- 100g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- około 300g makaronu spaghetti
- 50g twardego żółtego sera
- Gotujemy makaron spaghetti al dente. W tym czasie roztrzepujemy jajka i mieszamy z wodą, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy masło na patelni, gdy zacznie się pienić dodajemy boczek i smażymy na chrupko.
- Makaron i mieszankę z jajek przekładamy na patelnię z boczkiem i mieszamy wszystko aż jajka zaczną się ścinać.
- Makaron przekładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz