Tanie i łatwe danie z produktów dostępnych w sklepach przez
cały rok :-)
Składniki:
- 1,2 kg twardych ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka pepperoni
- 2 cebule
- 250 ml śmietany 18%
- 5 jajek
- 150 g sera żółtego
- majeranek
- sól i pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry.
- Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Pepperoni drobno siekamy bez pestek. Cebulę pokroić w cienkie talarki.
- Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
- ¼ ziemniaków układać na dnie natłuszczonej formy (u mnie tortownica cm średnicy). Sypiemy ¼ warzyw i sera oraz polewamy ¼ śmietany z jajkami.
- Pozostałe ziemniaki układać na przemian z warstwami warzyw i sera oraz śmietany.
Tort pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60
minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz