Przejdź do głównej zawartości

Zrazy wołowe


Zawijane zrazy wołowe z cebulą, kiełbasą i ogórkiem kiszonym. Smakują jak u mamy w Święta. Najlepsze z kluskami śląskimi i babcinymi buraczkami.

Składniki:

  • ok. 1 kg wołowiny (rostbef lub zrazowej)
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • przyprawa do duszonego mięsa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wody do sosu
  • 2 większe ogórki kiszone
  • cebula
  • 1 kiełbasa podwawelska lub toruńska

Przygotowanie:

  • Wołowinę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i rozbijamy w folii spożywczej. Następnie przyprawiamy, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem.
  • Ogórki, cebulę i kiełbasę kroimy na ćwiartki i kładziemy na środek każdego płata mięsa.
  • Mięso zwijamy i obwiązujemy dookoła nitką lub spinamy igłami do zrazów.
  • Zrazy podsmażamy w garnku aż się zrumienią, wtedy posypujemy przyprawą do mięsa duszonego oraz papryką słodka i ostrą.
  • Zrazy podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 do 2 godzin.
  • Miękkie mięso przekładamy na ogrzany półmisek. 
  • Sos zagęszczamy mieszanką z mąki ziemniaczanej z wodą i chwilkę mieszamy aż sos zgęstnieje.
Jeśli sos będzie za gęsty podlewamy go odrobiną wody, jeśli za rzadki odrobiną mieszanki wody z mąką. 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :) Składniki: - 560 g maki pszennej tortowej (typ 450), - 10 g drożdży suchych, - 300 ml mleka, - 2 jajka, - 80 g roztopionego masła, - 75 g cukru, - pół łyżeczki soli, - krem czekoladowy do nadziania rogali, - jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali, Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach.  U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by kon