Idealne połączenie kurczaka ze słodyczą ananasa i kwaskowatością pochodzącą z octu winnego i papryki. Kurczaka można też zastąpić usmażoną wcześniej rybą.
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 3 duże marchewki
- ½ słoika papryki marynowanej
- 6 ząbków czosnku
- ¾ szklanki oliwy
- 5 łyżek octu winnego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 12 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki curry
- ¾ szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Na dużą, głęboką patelnię wlewamy olej, zalewę z ananasa i marchew startą na grubych oczkach.
- Poddusić wszystko na małym ogniu.
- Gdy marchew zmięknie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę marynowaną i ananasa pokrojonego w spore kawałki.
- Czosnek przeciskamy i dodajemy na patelnię.
- Podsmażamy wszystko cały czas mieszając. Gdy składniki zmiękną dodajemy ocet winny i sos sojowy.
- Dodajemy cukier i curry.
- Mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do sosu cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na patelni bez tłuszczu.
- Kurczaka dodajemy do sosu. Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz