Kruche i aromatyczne mięso za sprawą dodanych ziół. Najlepsze z pieczonymi ziemniaczkami :)
Składniki:
- 700g schabu bez kości
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 por (biała część)
- tymianek
- rozmaryn
- goździki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy rozmarynem, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
- Cebulę kroimy w piórka, marchew i por kroimy w plasterki.
- Warzywa układamy w płaskim naczyniu (najlepiej szklanym). Na warzywach układamy natarty w przyprawach schab i dodajemy goździki.
- Całość zalewamy winem, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny, po 12 godzinach odwracamy na druga stronę mięso.
- Mięso wyjmujemy z marynaty i podsmażamy na patelni.
- Do rękawa dodajemy warzywa, podsmażone mięso oraz marynatę.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez około 90 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz