Przejdź do głównej zawartości

Schab duszony z ziołami


Kruche i aromatyczne mięso za sprawą dodanych ziół. Najlepsze z pieczonymi ziemniaczkami :)

Składniki:

  • 700g schabu bez kości
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • tymianek
  • rozmaryn
  • goździki
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  • Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy rozmarynem, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
  • Cebulę kroimy w piórka, marchew i por kroimy w plasterki.
  • Warzywa układamy w płaskim naczyniu (najlepiej szklanym). Na warzywach układamy natarty w przyprawach schab i dodajemy goździki.
  • Całość zalewamy winem, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny, po 12 godzinach odwracamy na druga stronę mięso.
  • Mięso wyjmujemy z marynaty i podsmażamy na patelni.
  • Do rękawa dodajemy warzywa, podsmażone mięso oraz marynatę. 

Pieczemy w temperaturze 150°C przez około 90 minut.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!