Idealnie kremowa, gęsta zupa krem z grzybów. Podawana z łazankami lub grzankami :)
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 60g mąki pszennej
- 0,5l bulionu drobiowego
- 250ml mleka
- 400g grzybów np. borowików
- 100ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać mąkę i smażyć około 2-3 minut, cały czas mieszając.
- Dolać bulion oraz mleko i doprowadzić do wrzenia.
- Do wywaru dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając, aby nie dopuści do przypalenia.
- Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
Smacznego!
Pysznie! Uwielbiam takie kremowe zupy! Idealna na rozgrzewkę!
OdpowiedzUsuńPolecam nie dodawać mąki, tylko jednego większego ziemniaka, zupa będzie gęsta i zdrowsza, ziemniak nie zmieni jej smaku.
OdpowiedzUsuńMoj Mezczyzna ozlocilby mnie chyba za taka zupke :)
OdpowiedzUsuńsmakowite.com Dziękuję za radę napewno następnym razem ją wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńMaggie zupa jest dość prosta jutro Walentynki zawsze można wypróbowac przepis :)
pysznie - bardzo lubię
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy i wszystko co grzybowe. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń