Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z grzybów

Idealnie kremowa, gęsta zupa krem z grzybów. Podawana z łazankami lub grzankami :)

Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 60g mąki pszennej
  • 0,5l bulionu drobiowego
  • 250ml mleka
  • 400g grzybów np. borowików
  • 100ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać mąkę i smażyć około 2-3 minut, cały czas mieszając.
  • Dolać bulion oraz mleko i doprowadzić do wrzenia.
  • Do wywaru dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając, aby nie dopuści do przypalenia.
  • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i dobrze wymieszać, doprawić do smaku. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Pysznie! Uwielbiam takie kremowe zupy! Idealna na rozgrzewkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam nie dodawać mąki, tylko jednego większego ziemniaka, zupa będzie gęsta i zdrowsza, ziemniak nie zmieni jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moj Mezczyzna ozlocilby mnie chyba za taka zupke :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite.com Dziękuję za radę napewno następnym razem ją wykorzystam :)
    Maggie zupa jest dość prosta jutro Walentynki zawsze można wypróbowac przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kremy i wszystko co grzybowe. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!