Zapiekana zupa cebulowa

Zupa rodem z Francji :) Połączenie delikatnej cebuli, przesiąkniętej smakiem cebuli grzanki oraz roztopionego sera. Uczta dla kubków smakowych :) 

Składniki:
  • 4 duże cebule
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżewka suszonego tymianku
  • pieprz
  • bagietka
  • ser żółty np.Gouda
  • kokilki


Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w piórka i podduszamy na maśle.
  • Gdy cebula jest już zeszklona, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości cebuli od czasu do czasu mieszając.
  • Do zupy dodajemy tymianek oraz pieprz. 
  • Kokilki smarujemy masłem, wlewamy zupę do ¾ wysokości. Na wierzch kładziemy kawałek bagietki i posypujemy startym żółtym serem.
  • Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż do roztopienia sera (około 10 minut).



Smacznego!

Komentarze

  1. nie wiem jak do zapiekanej, ale do normalnej dodaję jeszcze białe wino - pychotka :)
    pozdrawiam!
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam zupy cebulowej, Twoja wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty