Tradycyjne pierogi z mięsem, oczywiście najlepsze to te ze smażoną cebulką :)
Składniki:
- 300g mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju lub oliwy,
- szczypta soli,
- ciepła woda.
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz, majeranek.
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Mięso podsmażamy (najlepiej bez tłuszczu, ponieważ mięso wieprzowe ma dość własnego tłuszczyku), dodajemy pokrojoną cebulę i przeciskamy czosnek.
- Mięso doprawiamy do smaku pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy do miękkości cały czas mieszając.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej i wszystko mieszamy.
- Do składników dolewamy wodę (ile zbierze) i wybieramy ciasto tak aby było miękkie i sprężyste.
- Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy do na cienki placek.
- Szklanką lub pierogownicą wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy.
- Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Smacznego!
Zawsze jest pora na takie świetne pierogi :)))
OdpowiedzUsuńz mięsem najlepsze
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację obrazkową.
choc jestem po kolacji, gdyby takie stały przede mną, to bym wchłonęła wszystko. pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuń