Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z mięsem

Tradycyjne pierogi z mięsem, oczywiście najlepsze to te ze smażoną cebulką :)


Składniki:
Ciasto pierogowe:
  • 300g mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda. 
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz, majeranek.


Przygotowanie:
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Mięso podsmażamy (najlepiej bez tłuszczu, ponieważ mięso wieprzowe ma dość własnego tłuszczyku), dodajemy pokrojoną cebulę i przeciskamy czosnek.
  • Mięso doprawiamy do smaku pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy do miękkości cały czas mieszając.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej i wszystko mieszamy.
  • Do składników dolewamy wodę (ile zbierze) i wybieramy ciasto tak aby było miękkie i sprężyste.
  • Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy do na cienki placek.
  • Szklanką lub pierogownicą wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Smacznego!

Komentarze

  1. Zawsze jest pora na takie świetne pierogi :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. z mięsem najlepsze
    warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  3. choc jestem po kolacji, gdyby takie stały przede mną, to bym wchłonęła wszystko. pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :) Składniki: - 560 g maki pszennej tortowej (typ 450), - 10 g drożdży suchych, - 300 ml mleka, - 2 jajka, - 80 g roztopionego masła, - 75 g cukru, - pół łyżeczki soli, - krem czekoladowy do nadziania rogali, - jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali, Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach.  U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by kon