Zainspirowana przepisem firmy TaoTao na sajgonki postanowiłam wypróbować je w domu, ale z drobnymi zmianami :)
Składniki:
- garść suszonych podgrzybków,
- ok. 50g makaronu chińskiego,
- mała marchewka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 250g piersi z kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- papier ryżowy,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby moczymy na noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości.
- Pierś z kurczaka mielimy.
- Cebulę, czosnek i grzyby drobno kroimy.
- Makaron chiński przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby.
- Gotowy makaron kroimy na około 3 cm kawałki i dodajemy do pozostałych składników.
- Farsz doprawiamy pieprzem i sosem sojowym.
- Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i kładziemy najlepiej na desce.
- Na papier nakładamy łyżkę farszu i zawijamy w taki sposób jak na zdjęciach poniżej.
- Sajgonki smażymy w frytkownicy do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Sposób zawijania sajgonek
Smacznego!
Szukałam właśnie takiego przepisu co by zużyć mój papier ryżowy :)
OdpowiedzUsuń