Przejdź do głównej zawartości

Sajgonki po polsku

Zainspirowana przepisem firmy TaoTao na sajgonki postanowiłam wypróbować je w domu, ale z drobnymi zmianami :)


Składniki:
  • garść suszonych podgrzybków,
  • ok. 50g makaronu chińskiego,
  • mała marchewka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250g piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • papier ryżowy,
  • pieprz.


Przygotowanie:
  • Grzyby moczymy na noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości.
  • Pierś z kurczaka mielimy.
  • Cebulę, czosnek i grzyby drobno kroimy.
  • Makaron chiński przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Pierś z kurczaka smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby.
  • Gotowy makaron kroimy na około 3 cm kawałki i dodajemy do pozostałych składników.
  • Farsz doprawiamy pieprzem i sosem sojowym.
  • Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i kładziemy najlepiej na desce.
  • Na papier nakładamy łyżkę farszu i zawijamy w taki sposób jak na zdjęciach poniżej.
  • Sajgonki smażymy w frytkownicy do osiągnięcia złotobrązowego koloru. 
Ja chętnie podaję sajgonki s sosem chili słodko-pikantnym :)


Sposób zawijania sajgonek




  

Smacznego!

Komentarze

  1. Szukałam właśnie takiego przepisu co by zużyć mój papier ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :) Składniki: - 560 g maki pszennej tortowej (typ 450), - 10 g drożdży suchych, - 300 ml mleka, - 2 jajka, - 80 g roztopionego masła, - 75 g cukru, - pół łyżeczki soli, - krem czekoladowy do nadziania rogali, - jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali, Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach.  U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by kon