Polecam zwłaszcza fanom pizzy, można dać dowolne składniki, na które właśnie mamy ochotę :) U mnie pizza tradycyjna z szynką, pieczarkami i serem.
Składniki na ciasto:
- 7g świeżych drożdży,
- szczypta cukru,
- pół szklanki letniej wody,
- 225g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli.
- puszka pomidorów,
- 250g pieczarek,
- kilka plasterków ulubionej szynki,
- ser żółty,
- 2 ząbki czosnku,
- bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn.
- Drożdże mieszamy z letnią wodą i szczyptą cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i dodajemy mieszankę drożdży oraz letnią wodę.
- Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, powinno odchodzić od dłoni.
- Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny.
- Przekładamy ciasto na posypana mąką stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i przekładamy do miski przykrywając folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na 1 ½ godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie.
- Pomidory blendujemy na gładką masę, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i ziołami.
- Pieczarki kroimy na plasterki, a szynkę w mniejsze kawałki.
- Z ciasta formujemy płaski placek, smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy pieczarki oraz szynkę.
- Pod koniec pieczenia pizzy dodajemy starty żółty ser.
Pieczemy w temperaturze 220°
C.
Smacznego!
domowa najlepsza!:D
OdpowiedzUsuń