Przejdź do głównej zawartości

Kluski na parze z czekoladą

Wspomnienia z dzieciństwa czyli kluchy na parze :) Czekolada wewnątrz jest płynna tworząc przy okazji sos do klusek :) 


Składniki:
  • 250g mąki pszennej,
  • ½ szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko, 
  • 1 i ½ łyżki stopionego masła,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka,
  • szczypta soli,
  • krem czekoladowy.

Przygotowanie:

  • Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut).
  • Do przesianej mąki dodajemy jajko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy. 
  • Dodajemy masło oraz sól i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. 
  • Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 do 2 godzin (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 
  • Z ciasta wycinamy kółka, na środek kładziemy krem czekoladowy i formujemy kulkę. 
  • Uformowane kluski kładziemy na sitku z gotującą się wodą lub w parowarze. Po około 10 minutach kluski są gotowe do jedzenia :) 


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!