Wspomnienia z dzieciństwa czyli kluchy na parze :) Czekolada wewnątrz jest płynna tworząc przy okazji sos do klusek :)
Składniki:
- 250g mąki pszennej,
- ½ szklanki ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 i ½ łyżki stopionego masła,
- 15g świeżych drożdży,
- 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka,
- szczypta soli,
- krem czekoladowy.
Przygotowanie:
- Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut).
- Do przesianej mąki dodajemy jajko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy.
- Dodajemy masło oraz sól i dalej wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
- Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 do 2 godzin (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Z ciasta wycinamy kółka, na środek kładziemy krem czekoladowy i formujemy kulkę.
- Uformowane kluski kładziemy na sitku z gotującą się wodą lub w parowarze. Po około 10 minutach kluski są gotowe do jedzenia :)
Smacznego!
Mmmm... to prawdziwy raj dla podniebienia!!!!!!
OdpowiedzUsuńile ich wychodzi z twojego przepisu??
OdpowiedzUsuńZ przepisu wychodzi około 9 klusek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:*
OdpowiedzUsuńhm, intrygujące! szkoda, że nie sfotografowałaś ich środka, z ą czekoladką.
OdpowiedzUsuń