Delikatna ryba z kremowym sosem z porami :)
- 4 filety z mintaja,
- 2 białe części pora,
- 200 ml śmietany 36%,
- 3 łyżki białtego wytrawnego wina,
- szczypiorek,
- sól, pieprz czarny,pieprz cytrynowy, gałką muszkatołowa.
- Pory kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dusimy do miękkości (około 15 minut).
- Do porów dodajemy śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do sosu białe wino i doprawiamy solą, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową.
- Mintaja przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
- Ryby smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną masła do zrumieniania.
- Mintaja polewamy sosem śmietanowym z porami i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Musi być obłędny. Dodatek pora jest niezastąpiony!
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie i pyszny blog!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Z czym najlepiej podawać?
OdpowiedzUsuń