Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :) 


Składniki:
  • 350g makaronu rurki,
  • 1 cebula,
  • 7 plasterków szynki,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 100g zielonego groszku konserwowego,
  • 300g tartego żółtego sera,
  • sól i pieprz.  

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy do miękkości. 
  • Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy.
  • Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu. 
  • Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera. 
  • Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem.
  • Wierzch posypujemy serem. 
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C 


Smacznego!

Komentarze

  1. Uwielbiam takie zapiekanki:) Chociaż bardziej mi pasują na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie makarony ,proste przepisy a pyszne ja posypuję jeszcze parmezanem z Lidla,bo akurat tamten ma taki maślany posmak idealnie pasuje do makaronów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, tanio i wkładamy w nie to co w lodówce, uwielbiam zapiekanki:)

    Zapraszam do mnie i do udziału w konkursie więcej informacji na blogu
    http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wgląda tak smakowicie, że jutro robię to na obiad :) musi być przepyszna - uwielbiam makaron i ser i to jeszcze w zapiekance ummm :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :) Składniki: - 560 g maki pszennej tortowej (typ 450), - 10 g drożdży suchych, - 300 ml mleka, - 2 jajka, - 80 g roztopionego masła, - 75 g cukru, - pół łyżeczki soli, - krem czekoladowy do nadziania rogali, - jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali, Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach.  U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by kon