Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w winie

Po długiej nieobecności po ciąży i narodzinach Córci wracam z nowym daniem, kurczakiem w winie :) 
To słynne coq au vin Julii Child. Kurczak jest rewelacyjny, jakiego do tej pory nie jadłam :) 



Składniki:
  • 2 udka z kurczaka,
  • 75g bekonu w plastrach,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100g pieczarek,
  • 50ml białego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka wody,
  • 150ml śmietany 30%,
  • ½ łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:
  • Udka solimy, pieprzymy i obsmażamy na maśle roztopionym z oliwą.
  • Na tłuszczu z obsmażania kurczaka, obsmażamy bekon do chrupkości a następnie czosnek i cebulę. 
  • Do kurczaka dodajemy podsmażony bekon, cebulę oraz czosnek, zalewamy całość winem i czekamy aż się zredukuje.
  • Dolewamy wodę i gotujemy około 20 minut. 
  • Gdy mięso i pieczarki będą miękkie, wyciągamy kurczaka i przygotowujemy sos dodając śmietankę i zioła. Gotujemy około 10 minut aż sos będzie gęsty. 


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!