Po długiej nieobecności po ciąży i narodzinach Córci wracam z nowym daniem, kurczakiem w winie :)
To słynne coq au vin Julii Child. Kurczak jest rewelacyjny, jakiego do tej pory nie jadłam :)
Składniki:
- 2 udka z kurczaka,
- 75g bekonu w plastrach,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100g pieczarek,
- 50ml białego wytrawnego wina,
- 1 szklanka wody,
- 150ml śmietany 30%,
- ½ łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Udka solimy, pieprzymy i obsmażamy na maśle roztopionym z oliwą.
- Na tłuszczu z obsmażania kurczaka, obsmażamy bekon do chrupkości a następnie czosnek i cebulę.
- Do kurczaka dodajemy podsmażony bekon, cebulę oraz czosnek, zalewamy całość winem i czekamy aż się zredukuje.
- Dolewamy wodę i gotujemy około 20 minut.
- Gdy mięso i pieczarki będą miękkie, wyciągamy kurczaka i przygotowujemy sos dodając śmietankę i zioła. Gotujemy około 10 minut aż sos będzie gęsty.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz