Kurczak w sosie z dodatkiem ciemnej czekolady, zaskakująco pyszne połączenie :)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 4 łyżki migdałów w płatkach,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 60g suchej bułki lub chleba,
- 30g ciemnej czekolady,
- 180 ml wody,
- 1 papryczka chilli,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kurczaka włóż do garnka i zalej wodą, dodaj jedną pokrojoną na ćwiartki cebulę i gotuj do miękkości mięsa.
- Na suchej patelni zblanszuj migdały i sezam.
- Zblanszowane migdały, sezam, cynamon oraz pieprz i papryczkę wymieszaj. Dodaj drobno pokrojony czosnek i cebulę.
- Pomidora obierz ze skórki.
- Pomidora, mieszankę przypraw, bułkę oraz wodę zblenduj na gładką, jednolitą masę.
- Otrzymaną masę podsmaż na patelni przez około 5 minut.
- 180 ml bulionu otrzymanego z gotowania udek wymieszaj z czekoladą i dodaj do masy na patelni.
- Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego polej powstałym sosem i zapiecz przez w 180° przez 30 minut.
Smacznego!
Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń