Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w sosie meksykańskim

Kurczak w sosie z dodatkiem ciemnej czekolady, zaskakująco pyszne połączenie :)


Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 4 łyżki migdałów w płatkach,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 60g suchej bułki lub chleba,
  • 30g ciemnej czekolady,
  • 180 ml wody,
  • 1 papryczka chilli, 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
  • Kurczaka włóż do garnka i zalej wodą, dodaj jedną pokrojoną na ćwiartki cebulę i gotuj do miękkości mięsa.
  • Na suchej patelni zblanszuj migdały i  sezam.
  • Zblanszowane migdały, sezam, cynamon oraz pieprz i papryczkę wymieszaj. Dodaj drobno pokrojony czosnek i cebulę.
  • Pomidora obierz ze skórki.
  • Pomidora, mieszankę przypraw, bułkę oraz wodę zblenduj na gładką, jednolitą masę. 
  • Otrzymaną masę podsmaż na patelni przez około 5 minut. 
  • 180 ml bulionu otrzymanego z gotowania udek wymieszaj z czekoladą i dodaj do masy na patelni. 
  • Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego polej powstałym sosem i zapiecz przez w 180° przez 30 minut. 

Smacznego!


Komentarze

  1. Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Ziemniaki duszone

Prosta a zarazem tania potrawa, gdyż wymaga tylko trzech podstawowych składników :)  Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 większe cebule, 2 kiełbaski śląskie, sól i pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i kiełbasę w półtalarki. Do garnka na dno nalewamy odrobinę oleju lub oliwy, następnie układamy warstwę ziemniaków, cebulę, kiełbasę oraz sypiemy solą i pieprzem.  Po kolei układamy warstwy aż do skończenia składników.  Na wierzchu powinny znajdować się ziemniaki.  Całość przykrywamy folią aluminiową i pokrywą i dusimy na małym ogniu aż do miękkości (około 1-1.5 godziny).   Smacznego!