Danie niezwykle proste z soczystym schabem :)
Składniki:
- 0,5 kg schabu bez kości,
- 12 pieczarek,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta zmielonej suszonej papryczki chili,
- 5 średnich ziemniaków,
- 1 opakowanie sosu myśliwskiego KNORR,
- 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków,
- oliwa,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
- Pieprz, gałkę oraz papryki mieszamy. Mięso nacieramy oliwą i mieszanką przypraw i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą lekko miękkie.
- Schab obsmażamy przez chwile na patelni, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 45 minut.
- W tym czasie pieczarki kroimy na pół i podsmażamy na maśle.
- Sos przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu i mieszamy z pieczarkami.
- Ziemniaczki kroimy na ósemki i smarujemy mieszanką przyprawy do ziemniaków wymieszaną z oliwą.
- Ziemniaczki wkładamy do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia mięsa.
- Gotowe mięso kroimy na plastry i polewamy sosem myśliwskim.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz