Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z serem i sosem karmelowym

Odrobina rozkoszy dla podniebienia :) Kaloryczne? A kto by liczył kalorie w tym przypadku :)



Składniki na ciasto naleśnikowe:


  • 250g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju.
Składniki na nadzienie serowe:
  • 250 g białego sera półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią.
Składniki na sos karmelowy:
  • 25 g masła,
  • 55 g cukru,
  • 100 ml śmietany 30%.

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajko olej oraz wodę i mleko. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. 
  • Biały ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy jajko oraz skórkę z cytryny i cukier również całość miksujemy.
  • Masło topimy w małym rondelku, następnie dodajemy cukier. Całość należy zagotować aż cukier rozpuści się i karmel zgęstnieje. Dodajemy powoli śmietankę cały czas mieszając aby śmietana nie zważyła się i gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty koloru słomkowego :) UWAGA NIE PRÓBUJEMY KARMELU GDY JEST GORĄCY GDYŻ MOŻNA SOBIE NIEŹLE SPARZYĆ JĘZYK :)
  • Naleśniki smażymy na patelni teflonowej. Moją metodą na smażenie jest smarowanie patelni za pomocą pędzelka silikonowego olejem przed każdym naleśnikiem.

Smacznego! 

Komentarze

  1. Ten sos karmelowy musi być cudny... Na naleśnikach i solo. Czuję, że chyba jednak za pierwszym razem sparzyłabym sobie język ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :) Składniki: - 560 g maki pszennej tortowej (typ 450), - 10 g drożdży suchych, - 300 ml mleka, - 2 jajka, - 80 g roztopionego masła, - 75 g cukru, - pół łyżeczki soli, - krem czekoladowy do nadziania rogali, - jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali, Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach.  U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by kon