Przejdź do głównej zawartości

Quiche z boczkiem, cebulą i papryką

Quiche na kruchym spodzie lekka odmiana quiche lorraine z sosem serowym :)
Przepis na ciasto kruche znalazłam na stronie kotlet.tv


Składniki na ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 50-60 g wody,
  • szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 jajko,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • gałka muszkatołowa, suszone chili, sól i pieprz.
Przygotowanie:

  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto kruche i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wypełniamy nim formę do tarty. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolą lub nakłuwamy widelcem (robi się to po to by ciasto nam zbytnio nie urosło). 
  • Kruchy spód pieczemy na złoto w piekarniku w temperaturze 200° C przez 20 minut (jeśli pieczemy z obciążeniem to po 15 minutach ściągamy fasolę i papier i pieczemy jeszcze 5 minut by zarumienić ciasto). 
  • Boczek i cebulę kroimy w drobna kostkę a następnie razem podsmażamy najlepiej bez tłuszczu. 
  • Paprykę kroimy w paski. 
  • Jajko mieszamy ze śmietaną i startym serem oraz dodajemy przyprawy. 
  • Na ciasto kruche nakładamy farsz z boczku i cebuli, dodajemy paprykę. Całość zalewamy powyższym sosem.

Quiche pieczemy w temperaturze 200° C przez 25-30 minut.




Smacznego!   

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :) Składniki: - 560 g maki pszennej tortowej (typ 450), - 10 g drożdży suchych, - 300 ml mleka, - 2 jajka, - 80 g roztopionego masła, - 75 g cukru, - pół łyżeczki soli, - krem czekoladowy do nadziania rogali, - jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali, Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach.  U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by kon