Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Delikatne rogaliki drożdżowe, nadziane kremem czekoladowym. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Przepis na rogaliki zaciągnęłam z najsłodszego bloga moje wypieki :)

Składniki:
- 560 g maki pszennej tortowej (typ 450),
- 10 g drożdży suchych,
- 300 ml mleka,
- 2 jajka,
- 80 g roztopionego masła,
- 75 g cukru,
- pół łyżeczki soli,
- krem czekoladowy do nadziania rogali,
- jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania rogali,

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - około 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą część wałkować na spory prostokąt, a następnie wycinać trójkąty o wąskiej podstawie i długich ramionach. U podstawy każdego trójkąta nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego, a następnie zwijać od podstawy do wierzchołka. Najważniejsze by koniec wierzchołka był pod spodem rogalika, wtedy nie będą nam się rozwijać. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 30 minut*. Przed pieczeniem rogalik należy posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut (do zarumienienia).

* Do wyrastania rogalików użyłam funkcji rozmrażania w piekarniku Bosch, ustawiłam temperaturę 35°C.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rosołek z ryżem dla niemowlaka

Jako mama 6 miesięcznego dziecka zaczynam wprowadzać nowe posiłki do diety, dlatego postanowiłam stworzyć nowy dział. A  mianowicie jedzonko dla malucha. Postaram się systematycznie podawać nowe dania, które będzie kosztować mój mały Smakosz :)  Dziś podałam rosołek z ryżem :) Dla mojego malucha jest to porcja na 2 dni. Składniki: 2 małe skrzydełka z kurczaka, kawałek około 1 cm pora oraz korzenia pietruszki, 1 marchewka, mała gałązka pietruszki zielonej, 2 łyżki ryżu, woda mineralna niskozmineralizowana. Przygotowanie: Marchewkę oraz pietruszkę obieramy.  Wszystkie warzywa myjemy.  Skrzydełka oraz warzywa zalewamy wodą tak aby całość zakryła dosypując ryż. Gdy warzywa i mięso będą miękkie zaczynamy blendować danko tzn. obieramy z mięska skrzydełka i przekładamy do blendera dodając warzywa i ryż.   Całość podlewamy wywarem z gotowania aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

Zapiekanka makaronowa z serem

Ciekawy i prosty przepis Pascala Brodnickiego na zapiekankę makaronową :)  Składniki: 350g makaronu rurki, 1 cebula, 7 plasterków szynki, 200 ml śmietany 36%, 100g zielonego groszku konserwowego, 300g tartego żółtego sera, sól i pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy do miękkości.  Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki i całość podsmażamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu.  Do całości dodajemy groszek, makaron oraz połowę startego sera.  Formę żaroodporną smarujemy masłem i napełniamy makaronem. Wierzch posypujemy serem.  Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C  Smacznego!